imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Šta je sa cenama nekretnina u Srbiji i gde se sada više kupuju nekretnine?

28.06.2024 Izvor: imovina.net Autor: imovina.net
Šta je sa cenama nekretnina u Srbiji i gde se sada više kupuju nekretnine?
Kruševac grad

Cene u oglasima smatraju stručnjaci su i dalje nerealno visoke pa kupci stiču utisak da se drastičniji pad neće dogoditi. Ipak, oglasi često ne oslikavaju realno stanje na tržištu. Realna cena događa se “na terenu” prilikom sklapanja kupoporodajnog ugovora. Razlika između oglašene i cene po kojoj se stan proda može da bude i po 10 ili 20 odsto.

Kada govorimo o većem padu u odnosu na oglašenu cenu, to je zato što je neko u startu precenio nekretninu, pa je sa 200.000 evra koliko je želeo, morao da spusti na 150.000 kako bi je prodao. Zato je izuzetno važno da se ispravno proceni vrednost nekretnine, u čemu vam mogu pomoći stručna lica iz agencija za nekretnine i procenitelji koji se ovim poslom bave svakog dana.


Šta kažu zvanični statistički podaci o kretanju cena nekretnina i situaciji u kupoprodaji nepokretnosti?

Prema najnovijem izveštaju RGZ-a, u prvom tromesečju 2024. godine došlo je do rasta cena stanova od 4,74% u odnosu na isti period prošle godine, dok u odnosu na poslednji kvartal 2023. ovaj rast je blaži i iznosi 0,78%, što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore, odnosno, tržište nekretnina je stabilno i bez velikih fluktuacija.

Stanovi u novogradnji beleže međugodišnji rast od 5,09% koji je veći u odnosu na starogradnju kod koje je rast cena od 4,52%.

Rast cena stanova u odnosu na isti period prošle godine po regionima je: Vojvodina za 5,00%, Grad Beograd 4,50%, Šumadija i Zapadna Srbije za 3,49%, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 7,16%.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2024. godine iznosio je 29.108 što je za 1% manje nego prošle godine.

Kada je reč o načinu plaćanja, 7% svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita (1% manje u odnosu na isti period prošle godine), a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18%).

Situacija sa prodajom stanova je otprilike ista kao i u prvom kvartalu prošle godine. Ukupan broj zabeleženih kupoprodajnih ugovora je 10.186 (0,7% manje nego u istom periodu prošle godine), a što se tiče vrednosti u pitanju je iznos od 834 miliona evra (2.5% manje nego prošle godine).

Ono što je primetno je veći broj kupoprodaja u Južnoj i Istočnoj Srbiji - rast vrednosti kupoprodaja od 37,50% i u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - rast od 24,04%, dok Beograd beleži pad vrednosti kupoprodaja za 37,50% (pad prodaje stanova od 6,5%). Vojvodina beleži manji pad - 4,32% manje prodatih stanova (0,56% u vrednosti).

Zaključak je da je nastavljena stabilizacija i smirivanje na tržištu nakon izrazito dinamičnog rasta, tokom 2021. i 2022. godine, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa, koju prati umereniji rasta cena stanova.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je imala umeren i stabilan rast cena. Prema dostupnim podacima za četvrto tromesečje 2023, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti, dok je par zemalja zabeležilo dvocifren rast.

Izvor: RGZ

Podeli
Najčitanije
Kako da izbegnete prekršaj prilikom plaćanja kupljene nekretnine
Kako da izbegnete prekršaj prilikom plaćanja kupljene nekretnine

Da li znate koji iznos novca je dozvoljeno isplatiti na ruke prodavcu i koji su koraci u proceduri isplate sredstava? Zakonom o deviznom poslovanju u...

SAZNAJ VIŠE
Trendovi uređenja enterijera za leto 2024.
Trendovi uređenja enterijera za leto 2024.

Leto nam stiže za nekoliko dana, pa je pravo vreme da počnete sa uređivanjem svog okruženja za novu letnju sezonu. Ukoliko pretražujete internet u pot...

SAZNAJ VIŠE
Iz RGZ-a poručuju: Upis u katastar je tehnička, a ne pravna stvar
Iz RGZ-a poručuju: Upis u katastar je tehnička, a ne pravna stvar

Upis u katastar je tehnički proces koji se sprovodi strogo formalnim putem, u skladu sa zakonom. Svako odstupanje od propisane forme je zakonom zabran...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.


Saznajte više