imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Kako da izbegnete prekršaj prilikom plaćanja kupljene nekretnine

24.06.2024 Izvor: imovina.net Autor: Mr Milić Đoković, licencirani posrednik i procenitelj nepokretnosti i sudski veštak
Kako da izbegnete prekršaj prilikom plaćanja kupljene nekretnine
freepik.com

Da li znate koji iznos novca je dozvoljeno isplatiti na ruke prodavcu i koji su koraci u proceduri isplate sredstava?

Zakonom o deviznom poslovanju utvrđeno je da svi građani mogu da zaključe predugovor i ugovor za kupovinu nekretnine u devizama, ali se transfer novca mora vršiti preko banaka [ "Sl. glasnik Republike Srbije", br. 62/2006, 31/2011, 119/2012, 139/2014 i 30/2018].

Nikako nije dozvoljeno da se novac, koji se treba dobiti za prodaju stana, isplati na ruke. To predstavlja prekršaj, i svi učesnici u poslu će biti kažnjeni ukoliko se tako nešto dogodi. Maksimalna suma novca koja se može isplatiti na ruke prodavcu je do 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja. Sve drugo je mimo zakona i javni beležnik ne bi trebao da to solemnizuje a svi učesnisici u takvoj radnji su u ozbiljnom prekršaju.

Sva plaćanja, naplaćivanja i prenosi po kapitalnim poslovima (A TO JE PRE SVEGA PROMET NEKRETINA) koji su dozvoljeni po ovom zakonu vrše se preko ovlašćenih banaka. Procedura je vrlo jednostavna i sastoji se od par koraka:

  1. Kupac mora da ima devizni račun, i novac legalnog porekla na njemu naravno; Banka će svakako proveriti i proverava legalnost novca, poreklo i na kupcu je da dokaže to. Po zakonu je to obaveza svih učesnika u kupoprodaji (advokata, notara, agencije, banke itd).
  2. Prodavac otvara devizni račun u nekoj od ovlašćenih banaka na koji kupac treba da mu uplati kupoprodajnu vrednost nekretnine. Poželjno je da to bude ista (kupčeva) banka, zbog brzine transfera novca i cene koštanja istog. Račun može da otvori nekoliko dana pre obavljanja transakcije i ne plaća se posebna nadoknada.
  3. Kupac vrši namenski transfer novca za kupoprodaju nekretnine sa svog računa na račun prodavca - i to može da uradi isključivo i samo ako ima solemnizovan predugovor ili ugovor o kupoprodaji nekretnine.
  4. Prodavac i Kupac dobijaju potvrdu od ovlašćene banke o izvršenom namenskom transferu novca za kupoprodaju nekretnine.
    Time je procedura završena i zakonska procedura ispoštovana u celosti.

Ukratko – prvo se overava ugovor i potom se u banci vrši isplata, odnosno transfer novca u visini kupoprodajne cene iz overenog ugovora. Original Ugovora se mora dati bankarskom službeniku na uvid, a fotokopija istog se zadržava u banci.

Kao vid još jednog oblika zaštite je i overena potvrda kojom prodavac, nakon transfera novca, izjavljuje da prema kupcu nema više nikakvih potraživanja, mada to može da se konstatuje i kroz ugovor.

Podeli
Najčitanije
Šta je sa cenama nekretnina u Srbiji i gde se sada više kupuju nekretnine?
Šta je sa cenama nekretnina u Srbiji i gde se sada više kupuju nekretnine?

Cene u oglasima smatraju stručnjaci su i dalje nerealno visoke pa kupci stiču utisak da se drastičniji pad neće dogoditi. Ipak, oglasi često ne oslika...

SAZNAJ VIŠE
Trendovi uređenja enterijera za leto 2024.
Trendovi uređenja enterijera za leto 2024.

Leto nam stiže za nekoliko dana, pa je pravo vreme da počnete sa uređivanjem svog okruženja za novu letnju sezonu. Ukoliko pretražujete internet u pot...

SAZNAJ VIŠE
Iz RGZ-a poručuju: Upis u katastar je tehnička, a ne pravna stvar
Iz RGZ-a poručuju: Upis u katastar je tehnička, a ne pravna stvar

Upis u katastar je tehnički proces koji se sprovodi strogo formalnim putem, u skladu sa zakonom. Svako odstupanje od propisane forme je zakonom zabran...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.


Saznajte više